Podróże po Europie

Co zjeść w Marsylii?

Spacerując po ulicach Marsylii można czasem mieć poczucie, że króluje tu kuchnia arabska i orientalna. Jest jednak kilka produktów i dań, które są kojarzone z Marsylią czy szerzej Prowansją.

Artykuł jest częścią naszego przewodnika po największych atrakcjach Marsylii.

Zupa rybna Bouillabaisse

Przykładem lokalnego dania jest zupa rybna Bouillabaisse (czytamy bujabes), która powstała właśnie w Marsylii. Oryginalnie była to tradycyjna zupa rybaków, którzy wykorzystywali do niej wszystkie niesprzedane ryby. Do potrawy dodawane są jedynie lokalne warzywa i przyprawy. Ciekawy jest sposób przygotowania dania. Każda ryba dodawana jest osobno w momencie wrzenia, następnie zupa jest lekko chłodzona, i proces ten powtarzany jest z kolejnymi rybami.

Zdarza się, że zupa podawana jest w dwóch częściach. Najpierw sama zupa, później wyjęte z niej ryby. Do dania podawany jest chleb z musztardą, który powinniśmy zamoczyć w zupie przed zjedzeniem.

Pamiętajmy, że owoce morza użyte w zupie mogą się różnić pomiędzy lokalami, a nawet pomiędzy konkretnymi daniami w tej samej restauracji. Założeniem zupy jest wykorzystanie tych ryb, które akurat udało się złowić. Bouillabaisse zjemy w wielu restauracjach i tawernach w okolicach starego portu.

Tapenade

Innym z popularnym miejscowych przysmaków jest Tapenade. W skrócie można napisać, że jest to "prowansalskie" pesto. Do stworzenia pasty wykorzystuje się oliwki, kapary oraz oliwę. Pasta podawana jest na małych kawałkach bagietki.

Do najbardziej tradycyjnych przysmaków Marsylii należą Navettes. Są to twardawe (kruche) podłużne ciastka o smaku pomarańczy. Są one wypiekane w najstarszej piekarni w Marsylii, Four des Navettes (adres: 136 Rue Sainte), tuż obok Opactwa św. Wiktora. Ciastka przypominają kształtem kajak, sama nazwa Navettes oznacza właśnie łódź.

Przysmak ten powstał w celu nakarmienia pielgrzymów przybywających do opactwa, a sama piekarnia znajduje się na świętej drodze prowadzącej pielgrzymów do świątyni.

Navettes- twarde ciastka o smaku pomarańczy - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?
Navettes- twarde ciastka o smaku pomarańczy - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?

Ricard

Miejscowi lubują się w marsylskim anyżowym likierze o nazwie Ricard. Jest to jednak trunek dla osób lubiących tego typu smaki - likier jest bardzo aromatyczny i dość mocny w smaku.

RICARD - likier w Marsylii - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?
RICARD - likier w Marsylii - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?

Reklama