Co zjeść na Sycylii? Kuchnia sycylijska, przykładowe dania, desery i street food
Dzisiejsza kuchnia sycylijska jest miksem długiej historii regionu. Odnajdziemy w niej wpływy niemal wszystkich kultur, które w przeszłości stanowiły władzę na wyspie.
Przyprawy znane z kuchni arabskiej, warzywa sprowadzone przez Hiszpanów, wszechobecne ryby i owoce morza, no i oczywiście wpływ nieodległej części kontynentalnej Włoch - cała ta mieszanka powoduje, że wybór dań jest naprawdę zróżnicowany i każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Dania główne
Na Sycylii króluje kuchnia prosta i bazująca na składnikach, które można było szybko złapać lub w prosty sposób uprawiać. Stąd duża popularność ryb i owoców morza, w tym tuńczyków, sardeli (znanych bardziej ze swojej przetworzonej wersji jako anchois) i mniej popularnych w Polsce mieczników.
Podobnie jak w kontynentalnej części Włoch popularne są makarony (pasta). Daniem typowo sycylijskim (katańskim) jest pasta alla Norma, czyli makaron m.in. z bakłażanem, ricottą i pomidorem. Popularne są również makarony z owocami morza.
Przed daniem głównym możemy zamówić deskę przekąsek antipasti. Oprócz serów czy oliwek możemy otrzymać również różne potrawy warzywne i smarowidła, jak np. caponata, czyli sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów.
Street food
Sycylia uważana jest za europejską stolicę street foodu, czyli ulicznego jedzenia. Ciężko stwierdzić czy nie jest to tytuł przesadzony, na pewno jednak w niemal każdym sycylijskim mieście uda się nam zjeść na szybko coś smacznego.
Najbardziej znaną potrawą jest Arancini, czyli smażona "kulka" (czasami kształtem przypomina też "zaokrąglony stożek") wypełniona ryżem wymieszanym z innymi składnikami. Najczęściej spotykaną wersją Arancini jest wersja mięsna lub mięsna z dodatkami (arancini con ragù) - czyli taka "kulka" zazwyczaj będzie zawierała w składzie mięso, groszek i ser mozzarella. Do popularnych należy też arancini z bakłażanem (arancini con melanzane) Chociaż znajdziemy na Sycylii specjalne knajpy zajmujące się tylko tym daniem i serwujące popularne kulki w najróżniejszych postaciach, np. w okresie jesiennym można spotkać arancini z dynią.
Innym daniem na szybko, często sprzedawanym z przenośnych stoisk, jest sycylijska pizza. Różni się ona zdecydowanie od tej znanej z Neapolu czy Rzymu. Podstawową różnicą jest grubość ciasta, sycylijska pizza przypomina bardziej grubszy placek.
Najbardziej tradycyjna wersja nosi nazwę Pizza Sfincione ("pizza sycylijska"). Na górze znajdziemy gęsty sos pomidorowy z lokalnym serem caciocavallo, cebulą, anchois i oliwkami. Sycylijska pizza podawana jest również w innych odmianach, np. z równomiernie rozłożonymi anchois (w całości).
Wśród szybkich dań nie mogło zabraknąć owoców morza. Popularne są różne miksy grillowanych ryb, ośmiornic czy kalmarów.
Każdy z regionów posiada również swoje lokalne dania rzadziej spotykane w innych miejscach. W Palermo mieszkańcy zajadają się kanapką Pane con la Milza. Nim się na nią zdecydujemy powinniśmy wiedzieć, że w środku znajdują się… śledziona oraz czasami płuca. Smak jest bardzo specyficzny i nie polecamy próbować nikomu, kogo sama myśl o jedzeniu tych organów przeraża!
Słodycze i desery
Można bez większej przesady stwierdzić, że Sycylia słodkościami stoi. Popularne są przede wszystkim kruche ciasta wypełnione serem ricotta o nazwie cannoli. Cannoli występują również w innych wersjach, np. z nadzieniem pistacjowym. Kosztowanie cannoli warto jednak zacząć od wersji oryginalnej.
Bardzo popularnym deserem jest również Cassata Siciliana, czyli bardzo słodkie ciasto/tort. W środku znajduje się ricotta wypełniona ponczem, a ściany są marcepanowe.
W większości cukierni zobaczymy słodkości przypominające owoce. Nazywają się frutti di martorana i w środku znajdziemy w nich marcepan. Pamiętajmy, że są one bardzo słodkie.
Pragnąć napić się czegoś zimnego możemy zdecydować się na zimną granitę. Jest to mieszanka lodu, cukru oraz konkretnego smaku. Najlepiej znaleźć miejsce, które dodaje do granity prawdziwy sok np. cytrynowy, a nie sztuczny dodatek.
Podobnie jak w całych Włoszech na Sycylii zjemy pyszne lody. Ciekawym rozwiązaniem są lody podawane w słodkiej bułce maślanej (brioche con gelato). Na początku taka mieszanka może wydawać się dziwaczna, ale lody w takiej postaci są bardzo dobre!
Niektóre z regionów mają własne lokalne słodkości. W Katanii zjemy ciastko św. Agaty, bardzo słodkie, z wyglądu nawiązujące do piersi męczenniczki.
Miłośnicy słodkości nie powinni przejść obojętnie obok jeszcze jednej specjalności - crema di pistacchio czyli kremu pistacjowego. Jest to idealne "smarowidło" do kanapek (i nie tylko). Jak najprościej opisać tę pastę? Najprościej przedstawić ją jako: "sycylijską Nutellę z pistacji" :)
Wina
Najpopularniejszym alkoholem wśród mieszkańców wyspy jest wino. Lwia część tego trunku produkowana jest w regionie Etny, gdzie pola uprawne są bardzo żyzne. Popularne są zarówno wina białe jak i czerwone.
Jeśli chcielibyśmy spróbować czegoś bardziej oryginalnego powinnismy skosztować słodkiego wzmacnianego wina Marsala. Trunek ten ma przynajmniej 17% zawartości alkoholu i należy do bardzo słodkich. Nazwa wina pochodzi od jednego z miast zachodniej Sycylii.