Co zjeść w Cinque Terre? Potrawy i produkty regionalne
Patrząc na rozmiar regionu, a także na jego położenie, nie będzie zaskoczeniem, że liczba produktów typowych dla Cinque Terre jest ograniczona. Są to przede wszystkim owoce morza, pesto, wina oraz produkty z cytryn i winogron.
Warto wspomnieć, że zanim Cinque Terre stało się jedną z głównych atrakcji turystycznych Włoch (przed budową sieci kolejowej), tutejsi mieszkańcy trudnili się głównie rybołówstwem oraz produkcją wina.
Owoce morza
Nie powinno być zaskoczeniem, że nadmorskie miejscowości słyną z owoców morza w różnych postaciach. Niemal wszędzie w Cinque Terre zjemy dania z anchois (czyli z sardeli europejskiej), a w wielu miejscach spotkamy również kalmary czy ośmiornice.
Ceny za dania w restauracjach są wysokie, chociaż powinniśmy znaleźć również, na przykład w Manaroli, miejsca serwujące smażone owoce morza na wynos. Są one tańsze, ale też mniej zdrowe i ciekawe w smaku.
Pesto i tapenade
Jeśli zastanawiamy się co kupić na śniadanie, bardzo dobrym wyborem będzie świeże lokalne pesto. Trzeba uczciwie przyznać, że miejscowi potrafią robić tę pastę - w końcu tuż obok znajduje się Genua, miasto, które jest uważane za kolebkę pesto. Zieloną pastę możemy spokojnie jeść jedynie z pieczywem, choć my najbardziej lubimy ją z makaronem.
W restauracjach zjemy właśnie makaron z pesto. W wielu miejscach dostępna jest również focaccia z pesto - bardzo popularna przekąska w całym regionie Ligurii.
Popularnym lokalnym antipasto jest tapenade - pasta z czarnych oliwek z oliwą i czosnkiem.
Wino
Produkcja wino należy do najważniejszych tutejszych aktywności, co widać przede wszystkim w okolicy Manaroli, gdzie nad miastem pną się w górę rozległe winnice. Spora część trasy Manarola - Corniglia (przez Volastre) prowadzi przez pola uprawne. Warto rozglądać się za metalowymi konstrukcjami, działają one jak podnośniki i są używane do zbierania winogron oraz poruszania się po stromych wzgórzach.
Warto dodać, że to właśnie rolnicy stworzyli lwią część dzisiejszych tras spacerowych, aby ułatwić sobie poruszanie się po swoich polach uprawnych.
W Cinque Terre spotkamy głównie wina białe. Ich ceny są bardzo różne, warto wejść do lokalnego sklepu i porozmawiać ze sprzedawcą, nim zdecydujemy się na konkretny wybór. Powinniśmy kierować się oznaczeniem Cinque Terre DOC, są to wina konkretnie z tego regionu. Tańsze będą wina produkowane w niedalekim mieście La Spezia.
Słodkie wino Sciacchetrà
Sciacchetrà to jeden z najciekawszych produktów regionalnych występujących w Cinque Terre. Jest to mocne i słodkie wino, trochę przypominające w smaku Porto. W naszym odczuciu jest jednak zdecydowanie słodsze i bardziej aromatyczne. Idealnie nadaje się do deserów, chociaż schłodzone smakuje także bez dodatków.
Sciacchetrà jest winem produkowanym z suszonych winogron - proces ususzenia ma na celu skoncentrowania w nich soku. Winogrona suszone są przez kilka miesięcy, następnie wino leżakuje nawet kilka lat. We Włoszech metoda ta nazywa się passito, a wina tego typu spotkamy na północy kraju.
Niestety, wino jest również bardzo drogie, za małą butelkę zapłacimy nawet kilkadziesiąt euro, a za kieliszek do 10€.
Cytryny - likiery, dżemy oraz granita
Niemal wszędzie w Cinque Terre zobaczymy drzewa cytrusowe. Miejscowi nie mogli odpuścić tej okazji i wytwarzają z nich wiele pysznych produktów.
W praktycznie każdym sklepie znajdziemy likier cytrynowy Limoncino. Likier różni się trochę od tego występującego na południu Włoch (o nazwie Limoncello), wydaje się słabszy w smaku i mniej kremowy. Ciekawostką może być to, że w wielu knajpkach spotkamy drink Spritz właśnie z likierem Limoncino. Jest to bardzo ciekawe połączenie, zdecydowanie warte spróbowania!
Drugim z produktów, do którego wykorzystywane są cytryny, jest pyszna granita. Jest to idealny lodowy napój na ciepłe dni, bowiem nic tak nie orzeźwi i nie postawi na nogi po długiej trasie. Sami zawsze kupujemy granitę po zakończeniu wielokilometrowej wędrówki.
Trzecim wytworem z cytryn wartym spróbowania jest dżem. Pamiętajmy jednak, żeby kupić naturalny produkt, ponieważ tylko wtedy smak będzie niepowtarzalny - nutka słodyczy z typową dla cytryn kwaśnością.
Pozostałe produkty regionalne
Tak kak w innych miejscach we Włoszech, w Cinque Terre spotkamy również miody czy sery. Nie wyróżniają się one jednak od tych produkowanych w innych miejscach. Co może zaciekawić piwoszy, warzy się tu również lokalne piwo rzemieślnicze o nazwie La "Bireta" della Cinque Terre.