Podróże po Europie

Ciasteczka Läckerli i czekolada w Bazylei - gdzie ich skosztować?

Ostatnia aktualizacja: 2 czerwca 2024

Wielu turystów wybierających się do Bazylei na pewno nastawia się na spróbowanie słynnej szwajcarskiej czekolady oraz innych lokalnych słodkości. Mając to na uwadze przygotowaliśmy krótki przewodnik opisujący słynne bazylejskie ciasteczka Läckerli oraz miejsca, w których możemy skosztować popularnych szwajcarskich wyrobów czekoladowych.

Artykuł jest częścią naszego przewodnika po największych atrakcjach Bazylei.

Czekolada w sklepie Läderach w Bazylei
Czekolada w sklepie Läderach w Bazylei

Ciasteczka Läckerli

Tak jak wszyscy Polacy łączą Toruń z piernikiem, tak Bazylea wśród Szwajcarów kojarzona jest z pochodzącymi stąd ciasteczkami Läckerli (lub inaczej Leckerli). Ten popularny przysmak mieszkańcy piekli już prawdopodobnie w XIII bądź XIV wieku, a jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na bliższą i dalszą okolicę.

Niewielkie ciasteczka Läckerli przypominają w pewien sposób nasze polskie pierniki (posiadają podobną lukrową warstwę na górze). Są jednak twardsze i mniej słodkie, posiadają bardziej zbitą konsystencję oraz wyczujemy się w nich różne dodatkowe składniki (fragmenty orzechów czy skórki z pomarańczy). Produkcja Läckerli jest stosunkowo prosta. Masę składająca się z m.in. miodu, orzechów czy kandyzowanych skórek pomarańczy kroi się na małe kawałki chwilę po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.

W sklepie Jakob's Basler Leckerly
W sklepie Jakob's Basler Leckerly

Początkowo występowała wyłącznie jedna wersja ciasteczek, ale dziś możemy zakupić różne ich wariacje - np. z polewą czekoladową czy jabłkiem lub cytryną w składzie. Naszym zdaniem najlepiej zacząć od wersji tradycyjnej z miodem i fragmentami orzechów/migdałów. Pamiętajmy też, że wypieki od różnych producentów będą różnić się smakiem.

Läckerli Huus

Najbardziej popularną z firm sprzedających ten bazylejski przysmak jest Läckerli Huus, której sklepy znajdują się w różnych lokalizacjach na terenie bazylejskiego Starego Miasta (po obu stronach rzeki). Läckerli Huus oferuje różne smaki, które możemy wypróbować bezpośrednio w sklepie. Niestety, miejsce to potrafi być bardzo turystyczne i da się to odczuć, szczególnie w lokalu niedaleko rynku.

Bazylejskie ciasteczka Läckerli ze sklepu Läckerli Huus w Bazylei
Bazylejskie ciasteczka Läckerli ze sklepu Läckerli Huus w Bazylei

Jakob's Basler Leckerly

Gdybyśmy chcieli spróbować Läckerli innej produkcji możemy wybrać się położonego dalej na północ niewielkiego sklepu Jakob's Basler Leckerly (adres: St. Johanns-Vorstadt 47). Nie znając historii tego niepozornego miejsca trudno odgadnąć, że jest to bezpośredni kontynuator jednego z najstarszych producentów tego przysmaku w mieście.

A jaka jest historia tego miejsca? W 1753 roku powstała kawiarnia Steiger, która w kilkadziesiąt lat przekształciła się w producenta ciastek Läckerli na masową skalę. W XIX wieku istniało prawdopodobnie około 15 producentów tego przysmaku, z których do dziś zachowała się tylko firma Steiger, która w pierwszej połowie XX wieku przekształciła się w Jakob’s Basler Leckerly. Pomimo zmian własnościowych (w 2017 roku firmę przejęło pochodzące z Bazylei małżeństwo Kuster) firma zachowała ciągłość oraz rzemieślnicze i jakościowe podejście do produkcji tego przysmaku.

Co ciekawe, w XVIII wieku rządzący miejskim handlem członkowie gildii kupców zdecydowali, że komercyjna produkcja i sprzedaż ciasteczek Läckerli będzie możliwa tylko w kawiarniach oraz cukierniach posiadających specjalne pozwolenie.

Dwoma podstawowymi produktami w Jakob's Basler Leckerly są tradycyjny (miodowo-migdałowy) Jakob's Honey Leckerly oraz posiadający fragmenty kandyzowanych owoców Jakob's Basler Leckerly. Wersja miodowo-migdałowa jest wciąż produkowana według przepisu pierwszego założyciela firmy JJ Steigera.

Nam wyroby Jakob's Basler Leckerly bardziej przypadły do gustu niż te z Läckerli Huus, ale każdy z odwiedzających może mieć na ten temat inne zdanie. W ciasteczkach z Läckerli Huus dominują bardziej dodatki, a w produktach z Jakob's Basler Leckerly sam smak ciasta. Ze względu na swoje położenie na uboczu sklep Jakob's Basler Leckerly jest też mniej oblegany i nie zagląda tam zbyt wielu turystów.
Ciasteczka Läckerli ze sklepu Jakob's Basler Leckerly w Bazylei
Ciasteczka Läckerli ze sklepu Jakob's Basler Leckerly w Bazylei

Czekolada, pralinki oraz inne wyroby czekoladowe

Szwajcaria słynie na całym świecie ze swoich wyrobów czekoladowych: tabliczek czekolad (także z różnymi dodatkami), pralinek oraz trufli czekoladowych. Bez względu na budżet czy wymagania wszyscy miłośnicy czekolady powinni bez problemu znaleźć coś w Bazylei dla siebie.

Producentów szwajcarskiej czekolady możemy podzielić na marki ogólnodostępne (jak np. Lindt czy Toblerone) oraz marki premium, które sprzedawane są przede wszystkim w kawiarniach lub sklepach konkretnej firmy.

W sklepie Läderach w Bazylei
W sklepie Läderach w Bazylei

Czekolady marek ogólnodostępnych możemy kupić bez problemu w Polsce i to w niższych cenach, więc w szwajcarskich sklepach warto rozglądać się za produktami, których nie ma jeszcze u nas. Niedaleko głównego rynku (Marktplatz) działa firmowy sklep marki Lindt (adres: Freie Str. 10), w którym zakupimy niedostępne w Polsce wersje czekolad oraz nieznane u nas smaki pralinek Lindor. Zauważyliśmy, że ceny w oficjalnym sklepie są niższe niż w np. w markecie Coop.

Dużo ciekawszym wyborem może być wybranie się do kawiarni lub sklepu jednej z marek premium, które oprócz czekolady (czasami sprzedawanej na wagę) oferują również pralinki, trufle czekoladowe oraz inne słodkości. W tym miejscu musimy ostrzec czytelników - ceny w takich miejscach są bardzo wysokie. Jedna pralinka/trufla czekoladowa potrafi kosztować ponad 2,50 CHF.

Słodkości w sklepie Läderach w Bazylei
Słodkości w sklepie Läderach w Bazylei

Naszym zdaniem w przypadku pralinek lepiej odwiedzić kilka miejsc i spróbować po kilka z najbardziej polecanych, niż zaopatrzyć się tylko w jednym miejscu w cały zestaw. Analogicznie myślimy o czekoladzie. Sami zawsze wolimy kupić zestaw składający się z małych kawałków z różnymi dodatkami/smakami niż kupować od razu większe płaty.

Gdzie wybrać się w poszukiwaniu czekolady i wyrobów czekoladowych w Bazylei?

  • Läderach - jeden z najbardziej znanych producentów szwajcarskiej czekolady na świecie. W ich sklepach zakupimy czekoladę na wagę, a wielkie płaty tego przysmaku wystawione są na widok publiczny. Trudno powiedzieć, którą czekoladę sami polecamy - wybór jest tak szeroki, że trudno wybrać jedną czy nawet kilka. Wielbicielom czekolady możemy polecić zakup zestawu z niewielkimi płatami, który umożliwi nam spróbowanie większej ilości smaków. Ich główny sklep znajdziemy przy placu Marktplatz (naprzeciwko ratusza).
Czekoladki ze sklepu Läderach w Bazylei
Czekoladki ze sklepu Läderach w Bazylei
Czekolada Läderach (Bazylea)
Czekolada Läderach (Bazylea)
  • Confiserie Sprüngli - działająca od 1836 roku firma znana jest jako producent luksusowych wyrobów czekoladowych. W ich sklepach dominują praliny oraz trufle czekoladowe. Same czekolady sprzedawane są w opakowaniach. Swoje lokale w Bazylei firma Sprüngli posiada przy placu Barfüsserplatz oraz na dworcu głównym. W pierwszej lokalizacji działa kawiarnia, w której możemy usiąść i spróbować pysznej gorącej czekolady (do której dodawana jest trufla czekoladowa). Na dworcu funkcjonuje jedynie sklep. Oprócz wyrobów czekoladowych firma słynie z makaroników nazywanych Luxemburgerli, które na pewno kojarzą czytelnicy odwiedzający Francję. Trudno wypowiedzieć się obiektywnie o różnicach pomiędzy ich wersją a wersją francuską, lecz naszym zdaniem makaroniki firmy Sprüngli wydają się być bardziej kremowe.
Szwajcarskie makaroniki Luxemburgerli w Confiserie Sprüngli w Bazylei
Szwajcarskie makaroniki Luxemburgerli w Confiserie Sprüngli w Bazylei
Szwajcarskie makaroniki Luxemburgerli w Confiserie Sprüngli w Bazylei
Szwajcarskie makaroniki Luxemburgerli w Confiserie Sprüngli w Bazylei
  • Confiseur Bachmann - jeden z najpopularniejszych producentów słodkości w Szwajcarii. W ich kawiarniach zakupimy przede wszystkim praliny i trufle czekoladowe oraz napijemy się kawy czy gorącej czekolady (do których dodawana jest jedna pralinka). Na miejscu dostępne są również słodkie wypieki. Nam szczególnie do gustu przypadła trufla szampańska.

Cześć!

author

Cieszymy się, że udało Ci się dotrzeć do końca naszego artykułu i mamy nadzieję, że okazał się przydatny. Więcej informacji o naszym blogu znajdziesz na podstronie o nas.

W przypadku natrafienia na nieaktualne dane lub błędy prosimy o wiadomość - dane adresowe dostępne są w zakładce kontakt.

Aśka i Sławek - autorzy bloga Podróże Po Europie (podrozepoeuropie.pl)

Reklama